Підживлення сорго мінеральними та мікродобривами
Сорго — хлібна, технічна і кормова культура. Зерно містить 61-68 % крохмалю, 7,8-16,7 % білку, 1,7-6,5 % жиру, характеризується високим вмістом клітковини. З нього виробляють борошно, крупу, спирт, крохмаль та інше. Із стебел цукрового сорго (містить до 18 % цукру) отримують патоку (сорговий мед). Зерно і зелену масу використовують на корм великій рогатій худобі. Солома використовується як сировина для виробництва паперу, картону, плетених виробів, віників, нею вкривають дахи, використовують на паливо. З сухих стебел деяких видів отримують червону фарбу для обробки шкір. Культура відрізняється легкою пристосовністю до ґрунтових і кліматичних умов, теплолюбне, посухостійке, добре переносить підвищену концентрацію солей в ґрунті.
В Україні є 5 видів сорго, з них культивуються 4, переважно в південних частинах країни (Степ, але може вирощуватися і в умовах Лісостепу і є однією з найбільш перспективних зернофуражних культур у цій зоні).
Рекомендації щодо підживлення сорго:
Сорго витримує повторні посіви і може тривалий час вирощуватись на постійному місці. Потреба підживлення сорго, як і кукурудзи, досить висока. Добре реагує на внесення повного мінерального добрива з розрахунку, кг/га: N45-60 P45-60 K45-60. На чорноземах культура більш чутлива до фосфорних добрив, на каштанових ґрунтах — азотно-фосфорних. Підвищені дози азотних добрив сприяють накопиченню в зеленій масі сорго отруйних ціаністих речовин, що необхідно враховувати при вирощуванні сорго на зелений корм.
Також рекомендується вносити комплексні мікродобрива від Intermag.