Вишня та черешня – багаторічні дерев’яні культури, вирощуються як дерева, та як кущі. Кущовидні форми досягають 3м висоти. Їх можна формувати одним, двома чи трьома стволами. Найбільш правильною та зручною для догляду є одно стволова форма куща з низьким (30 – 50 см висотою) штамбом, забезпечуючи доступ до біля стволового простору. Деревовидні вишні та черешні формують одним стовбуром, так вони ростуть до висоти 4-5м.

Плоди черешні та вишні є цінним харчовим продуктом, багатим цурками, вітаміном С, дубильними, пектиновими, забарвлюючими речовинами, органічними кислотами (лимонна, яблучна, хинна).  Їх ягоди сушать, використовують для компотів, варення, виготовлення джему, повидла.

На протязі всього вегетаційного періоду, грунт під кущами та деревами кісточкових повинна бути рихлою та вільною від бур’янів. З цією метою на протязі літа проводять 2-3 неглибоких розрихлень. Восени після внесення добрив проводять більш глибоке (на глибину 15-25 см) перекопування. Також на протязі всього року проводять заходи по захисту дерев від шкідників та хвороб.

Якщо при висадці в посадочну яму були внесені перегній та мінеральні добрива, то за перші 2-3 роки до початку плодоношення добрива можна не вносити. В період плодонесення ці кісточкові вживають значну кількість поживних речовин та потребують їх внесення. Їх бажано вносити дрібним способом. Восени під перекопку під кущ чи дерево вносять фосфорні добрива в нормі 150-200г та калійні в нормі 60-80г в твердому вигляді. Один раз в 2-3 роки перед осінньою перекопкою застосовують органічні добрива в вигляді перепрівшого навозу чи компусу. Азотні добрива (аміачна селітра чи сечовина) вносять рано по весні під кущ в нормі 50-70г.

Під час вегетації проводять 2 підживлення. Перше приурочують часу відцвітання вишні чи черешні, друге дають через 12-15 днів. Підживлення можна проводити також разчином мінеральних добрив, для цього в 10л води розчиняють 15г сечовини та хлористого калию та 25г суперфосфата.

Наряду з мікродобривами, є у них необхідність також в мікроелементах. Особливо коли на рослинах з’являються явні ознаки недостатності в живленні того чи іншого мікроелемента, то вносити мікродобрива необхідно обов’язково. Особливо важливим для вишні, черешні та других кісточкових є такі мікроелементи як кальцій, бор, магній, мідь та багато других значення яких неможна недооцінювати.

Борні добрива не тільки покращують смак плодів, але й зменшують їх розтріскування, яке часто викликається не достатком в ґрунті бора. Магнієві добрива сприяють накопичуванні в плодах цукор, та збільшують вміст вітаміну С. Мідь поліпшує процес «здерев’яніння» механічних тканин (запобігає розтріскуванню стовбура); запобігає хлороз та передчасне опадання листків та збільшує стійкість до заморозків та похолоданню.

Вносять в грунт восени чи на весні під обробіток ґрунту (бура, борна кислота, магнієвий шлам), чи більш ефективним способом в вигляді позакореневих підживлень під час вегетації. Кращою формою мікроелементів в цьому випадку є, звісно ж, халатна.

Зрошують рослини 2-3 рази: перший раз перед самим цвітінням (по бутонам), другий раз на початку масового цвітіння (по квітам), третій раз можна провести зрошування в період росту плодів чи після збору врожаю. В останньому випадку добриво покаже позитивний вплив в наступному році. Можна застосувати і інтенсивну програму підживлення з великим спектром елементів живлення для отримання ще більшого приросту врожаю та поліпшення його якості.

Компанія «Інтермаг» буде рада допомогти Вам в розробці необхідної технології підживлення садів та запропонує весь необхідний для нього набір макро та мікроелементів живлення.

Залишити відповідь